februarie 28, 2011

Reorganizare Sistem Spitalicesc - Spitalul Rovinari

Stirea repetata in mod obsesiv pe I Realitatea m-a provocat suficient cat sa-l intreb pe Gogu' care a compus stirea de unde s-a documentat.

1. Pacientii nu vin de la sute de km distanta. Cel mai performant spital din Gorj e la Tg. Jiu adica la 25km distanta de Rovinari.

2. Pacientii stau cate 2 in pat. In imagini se observa cum in acelasi salon exista si adulti si copii imbracati in efecte de strada si nu in tinuta de spital (nu in poza de pe site).

3. Din populatia de 12500 4500 sunt angajati la CE Rovinari. Acestia beneficiaza de servicii medicale de urgenta in incinta complexului.
Pentru altceva se duc de obicei la Tg. Jiu.

4. Spitalul are 130 de salariati dintre care doar 15 medici specialisti sau primari + 7 rezidenti (inactivi in campul muncii pentru ca presteaza intr-un centru universitar pana la sustinerea examenului de specialist).

Si acum vin intrebarile (semi-retorice):
- cum se desfasoara o operatie de cezariana cu 1 singur ginecolog?
- ce se intampla in cazul in care este necesara prezenta unui neonatolog?
- ce specialitati acopera medicii (in numar de 15) de fac spitalul indispensabil?

Datorita oboselii ma opresc aici.
Nu inainte de a intreba: n-ar fi mai utili oare acesti medici intr-o unitate performanta din Tg.Jiu, iar pe plan local fondurile sa fie directionate asistentei primare (medici de familie), preventie prin informare si educare + dezvoltare sistem de urgenta (statie de urgente)?

LE: In 2010 spitalul are un deficit de aprox 17k ron si o pondere a cheltuielilor cu personalul >75% (peste media nationala).

Niciun comentariu: