112 - Salveaza viata, protejeaza cetateanul si proprietatea.
In randurile care urmeaza voi face referire doar la primul aspect.
In ultimele doua zile aproape toate canalele media duc o campanie puternica de dezinformare: "sistemul sanitar este in colaps", "oamenii mor din cauza inchiderii de spitale", "sistemul 112 nu este capabil sa ..." fara a sustine aceste afirmatii cu rationamente logice + dovezi palpabile.
Nu intru in prea multe detalii pentru ca tind sa devin subiectiv mai ales ca de mai bine de 24h se trage continuu intr-un proiect in care sunt implicat. Iar cei care fac acest lucru sunt strict demagogi politici, fara urma de experienta manageriala, fara urma de notiuni elementare de aritmetica si fara urma de scrupule.
Voi scrie doar despre sistemul 112 care, dupa parerea mea, destul de avizata as spune, functioneaza.
Nu a atins inca nivelul de performanta dorit, dar functioneaza in parametri optimi.
Atributiile sunt descrise aici si sunt cat se poate de clare.
Un element foarte important in sistem este "Gigel"-ul care apeleaza si care nu e in stare sa raspunda la cateva intrebari simple dar ale caror raspunsuri sunt vitale.
Sunt vitale pentru ca in functie de acestea dispecerul (de cele mai multe ori medicul din dispecerat - un fel de Raed Arafat) decide ce tip de ambulanta sa trimita la fata locului.
Adica daca trimite o ambulanta de tip A, B sau C.
Conform L95/2006 ambulantele se clasifica in:
- ambulanţă tip C - ambulanţa destinată intervenţiei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel şi transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotată cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă. Echipajul ambulanţei tip C este condus obligatoriu de un medic special pregătit, iar vehiculul este astfel construit încât să permită accesul la pacientul aflat în vehicul din toate părţile, targa fiind amplasată în mijloc, cu posibilitatea mutării acesteia la dreapta şi la stânga şi ridicării ei la o înălţime care să permită acordarea asistenţei medicale de urgenţă în mod corespunzător. Ambulanţele de transport al nou-născuţilor aflaţi în stare critică fac parte din categoria ambulanţelor tip C;
- ambulanţă tip B - ambulanţa destinată intervenţiei de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor. Ea poate fi, după caz, utilizată în acordarea primului ajutor calificat sau în acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Dotarea ambulanţei tip B este formată din echipamente şi materiale sanitare care includ, după caz, un defibrilator semiautomat sau un defibrilator manual şi medicamentele necesare resuscitării şi acordării asistenţei medicale de urgenţă;
- ambulanţă tip A1 - ambulanţa destinată transportului sanitar neasistat al unui singur pacient, fiind dotată cu echipamentele şi materialele minime necesare acordării primului ajutor în caz de nevoie;
- ambulanţă tip A2 - ambulanţa destinată transportului sanitar neasistat al unuia sau al mai multor pacienţi pe targă şi/sau scaune, fiind dotată cu echipamentele şi materialele minime necesare acordării primului ajutor în caz de nevoie.
Diferenta intre B si C este ca in echipajul din C este obligatorie prezenta unui medic specialist pregatit.
Am subliniat cele doua cuvinte pentru ca, in ciuda aparentelor, nu cred sa existe in tara, indiferent de ora din zi sau din noapte, vreo ambulanta de tip C care sa n-aiba medic specialist pregatit. Si pregatirea e lunga, grea, plina de privatiuni si continua; nu e vorba de un curs de 5-10 zile si gata ci de o pregatire repetate si completata periodic atat din pdv teoretic cat si practic (iar vorbesc in cunostinta de cauza pentru ca, din 2004 de cand am facut un stagiu de 2 saptamani la Tg. Mures am ramas foarte bine conectat la realitatile din sistem).
Colaborarea in timpul unei urgente este descrisa aici, iar modul de functionare al sistemului este descris aici.
Toate aceste informatii ar trebui prezentate pe canalele media pentru o mai buna informare a populatiei (in fond toti suntem potentiali pacienti). In felul acesta, cu siguranta, tensiunea s-ar reduce iar energia ar fi canalizata spre gasirea de solutii nu pentru moartea caprei vecinului.
De ce spun ca sistemul de raspuns functioneaza (cel putin pe parte medicala)?
Pentru ca in urma cu 10+ ani am avut un incident in care pacientul a fost un membru al familiei mele.
Apelarea s-a facut in ordinea: serviciu de ambulanta, eu. Informatia transmisa telefonic a fost aproximativ aceeasi.
Am ajuns inaintea ambulantei desi eu ma aflam in Bucuresti iar serviciul de ambulanta la mai putin de 10km de locul in care se afla pacienta. (cei drept diferenta a fost doar de 1-2 minute)
Eu aveam in buzunar medicatia de urgenta pentru AVC.
Salvarea avea un sofer, o asistenta care in afara de "unde-i pacienta?" si "hai s-o punem pe targa" nu a spus nimic si medicamente ioc.
No comment.
Asa ca, in linia ideii de canalizare a energiei catre gasirea de solutii m-as uita mai degraba la faptul ca avem o acoperire destul de buna a teritoriului cu ambulante. Ducem lipsa sau riscam sa ramanem descoperiti in ceea ce priveste medicii specialiti bine pregatiti .
Stiti cat castiga un astfel de om care petrece mai mult de jumatate din timp in campul muncii?
Cam a 5a parte din salariul unui deputat (salariu nu venit).
Ceva mai putin decat un medic de familie care are program de la 9.00 la 15.00 si care refuza sa faca serviciul de permanenta (1-2 ori pe luna).
Solutii?
aprilie 08, 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Avem impresia ca daca ajungem la spital cu pacientul in stare critica deja l-am salvat. Se mai omite un lucru esential acolo: era spitalul de la Balcesti capabil sa gestioneze un pacient cu problema pe care o avea acela, adica hemoragie masiva de trunchi cerebral? Ar fi facut cu adevarat diferenta pentru el? Mi-e greu sa cred, dar poate ca nu e bine sa vorbesc pentru ca nu cunosc spitalul respectiv.
Domnul doctor Raed spunea odata un lucru esential: degeaba Ambulanta lupta sa stabilizeze pacientul la locul problemei si apoi isi rupe gatul sa-l duca in timp la spital daca acolo moare in 10-15 minute de la sosire ca nu-s capabili sa faca ce trebuie pentru el.
E adevarat, Dumnezeule, ca avem atatea probleme, dar aruncatul cu noroi nu face bine nimanui. Rezultatul e ala care se va vedea duminica la "Romania, te iubesc!": toti stiu sa se trateze mai bine ca medicul, toti inghit medicamente cu nemiluita si fara discernamant.
Spitalul din Balcesti avea urmatoarele spcialitati:
- interne
- pediatrie
- O.G.
Pacientul ar fi avut ceva sanse de supravietuire daca ar fi fost transportat in mod corespunzator (pozitie, asigurarea functiei respiratorii fie ea si asistata) catre o unitate in care s-ar fi putut interveni cf protocoalelor specifice pt AVC in maxim 3 ore de la aparitia simptomatologiei.
Cat despre recuperarea ulterioara ...
Trimiteți un comentariu