septembrie 26, 2011

Pute ...

1. "La masa sa fie whiskey nu tuica" zise masculul "in charge" cu organizarea evenimentului si scoase din portbagajul masinii iefitine cu numere de Italia 2 sticle de ... low cost.

2. "Noi vrem sa dezvoltam zona ... iar prin acest contract asiguram un venit constant la buget" declara primarul unui orasel de provincie dupa ce isi puse iscalitura pe un contract de cesiune in vederea exploatarii a unui teren destul de important pentru mirobolanta suma de 31 RON / mp / an.

3. Copil mort de dorul mamei, prin infometare. Toata lumea trage in Guvern nu in analfabeta care si-a parasit copilul.

Primu' e cap de familie si "key opinion leader" pentru un neam cu cel putin 15 puradei.
Al doilea e reprezentantul comunitatii.
Al treilea e un caz clasic de "trigger" pentru aruncarea pisicii moarte in gradina celuilalt.

Tot aud de ceva vreme "Implica-te!" si ma intreb cum as putea sa o fac:
- facand mai mult de 15 copii?
- candidand la alegerile locale?
- donand bani unor ONG-uri care sa aiba grija de toti copiii asistatilor sociali? (in contextul in care la fiecare 2 salarii ale angajatilor mai platesc 1 statului pe post de taxe si tot pe post de taxe aproape 50% din veniturile mele se duc tot la stat)

N-ar fi mai simplu sa:
- restrictionezi ajutorul de stat la maxim 1 copil pentru asistatii sociali?
- sa legiferezi un cadrul in care concesionarea terenurilor intr-un exploatare sa se faca la un pret calculat in functie de estimarea veniturilor posibile a fi obtinute in urma exloatarii (vezi modelul de mai jos)?
- decaderea din drepturi a parintelui / parintilor care nu au grija de copiii lor macar 2 zile pe saptamana (si nu vorbesc aici de trimitere de bani si cresterea de catre bunici)?


Tara asta a inceput sa puta ...


1 sonda / 1000 mp teren
1 sonda extrage 1t titei / zi (sunt pesimist aici)
1 baril = 159 L = 80 USD
1000L = 80*1000/159 = 503 USD = 1600 RON
Productie petrol / an (in RON) = 1600RON * 365 zile = 584000 RON
Chirie teren / an (per 1000mp) = 31 * 1000 = 31000 RON

10% = 58,4k RON
20% = 116,8k RON
30% = 175,2k RON / 1000mp / an (adica aproape de 6x mai mult decat contractul actual)

Note:
In RO sunt sonde care extrag pana la 80t / zi (adica de 80 de ori mai mult decat am luat ca data de intrare).
Ma opresc la 30% pentru ca atat e maximul pe care in poate primi un taran care-si concesioneaza terenul pentru a fi exploatat de marii mosieri (ex Porumboiu).
Ma intriga faptul ca aproape aceeasi suma este platita de proprietarii de masini pentru locul de parcare din fata blocului.
Ma intriga si mai tare faptul ca pentru concesionare fostului strand s-au pus conditii legate de investitii de minim 500k Euro.




septembrie 17, 2011

Un nou inceput

Promotia 2011 mai are un pas de facut spre a deveni farmacisti.
Duminica, la Palatul Stirbey, vor face acest ultim pas.

Imi doresc si le doresc sa devina mai buni spiteri decat subsemnatul si sa nu uite de unde au plecat, pe unde au trecut (si prin ce) dar cel mai important sa nu uite ce vor sa devina.
Si sa fie foarte atenti la continutul juramantului si sa se ghideze in viata profesionala dupa continutul si in spiritul acestui juramant.

"Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:
1. Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
2. Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
3. Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
4. Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu avortiv.
5. Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
6. Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
7. În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
8. Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
9. Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul."

septembrie 09, 2011

Noi muncim nu gandim ...

Reprezentant banca de top vs. eu (dialog real)
Context: migrare conturi firme de la alte banci concurente la ei.

RBT (zambind): va mai pot fi de folos cu ceva?
Eu (dialog interior intens): da. :D (toate detaliile puse la punct, cu o singura exceptie)
Ar mai fi nevoie de un cont cu card de credit atasat (gen card de cumparaturi) pentru plati in afara RO (in multe locatii din EU si non-EU se accepta ca instrument de plata doar carduri de credit).
RBT (zambind): nu se poate pe persoana juridica.

Eu (usor incruntat, gandindu-ma la un citat din clasici in viata care incepe cu: "ai avea ceva impotriva sa-mi s ....."): atunci pe persoana fizica.
RBT (zambind ... in continuare): sigur. Avem nevoie de de adeverinta de salariu

Eu (user confuz): aveti copie autentificata a declaratiei 250 pentru 2010 si 2011 cu veniturile din II. La ce va mai trebuie o adeverinta de salariu din moment ce prestez ca si II? (un fel de PFA cu angajati, la care detinatorul nu poate fi angajat)
RBT (zambind in continuare ... a prost - de gen feminin): asta e scris in norme.

Eu (si mai confuz, facand apel la logica): daca imi castig intreaga existenta ca PFA sau II de unde vreti sa va aduc adeverinta de salariu?
RBT (zambind in continuare ... privire de bovina): fara adeverinta de salariu nu va putem emite un card de credit. De unde sa stim ca puteti restitui sumele cheltuite ...


In acel moment am ramas ca la dintolog.
No comment.

LE: am ales acea banca pentru ca, din multitudinea de oferte de kko, a lor e usor mai rasarita. Speram si la o urma de creier da' ... urma pe care o cautam cred ca e la purtator pentru un spalator de bude la macaronari.

septembrie 08, 2011

597 km

8 radare noi. (masini cu B-19-XXX)
4 semnalizate corespunzator de ceilalti participanti la trafic (in Sibiu, Valcea, Arges) carora le multumesc pe aceasta cale.

Dintre celelalte 4 unul (cel din Bacau) m-a luat in plin.
75 km/h in localitate (deh, la fel ca altii folosesc Cruise Control atunci cand drumul imi permite).
4 puncte de amenda + 3 de penalizare (primele pe acest an)

N-o sa tin teoria chibritului care nu se aprinde DAR:

+ (a se citi: plusuri)
+ modul de adresare al organului la inceputul dialogului
+ modul in care organul a scris procesul verbal (primul fara "fisura"; nicio sansa de a-l "agata" in instanta)

- (a se citi: balcanisme)
- indiferenta soferilor care veneau din sens opus (in numar de 4)
- gargara ieftina de dupa textul moralizator cu depasirea vitezei in localitate
- modul de amplasare al radarului (la ciupeala, la mai putin de 100 m de indicatorul care marca iesirea din localitate)
- 15 minute pierdute in asteptarea caligrafierii + alte 15 pentru plata amenzii in comuna urmatoare
- faptul ca amenda nu se mai poate plati la organ ci e musai sa fie platita la trezorerie (se poate plati si la casieria oricarei primarii de comuna)
- faptul ca trebuie sa trimit (sau sa duc personal) chitanta in original la organul constatator pentru a nu ma trezi in urmatoarele 6 luni ca-s chemat in instanta de ANAF pentru neplata amenzii (astia - Trezorerie + ANAF + MAI nu comunica intre ei) sau cine stie ce alte bazaconii ii trec prin capsor lui Valerica;
- cat imi tine mie morala ieftina si gargara cu "sunteti in tranzit" + "a, permis de Pitesti" pe langa noi au trecut 2 masini cu viteza > 60; 3 soferi vorbind la mobil fara a avea dispozitiv de maini libere, 1 caruta;

Quiz: La celelalte incalcari flagrante ale legii organul nu a actionat pentru ca:
a) nu poate procesa multi-tasking?
b) nu erau in tranzit fiind de-ai locului iar legile se aplica doar pentru cei aflati in tranzit?
c) derutat fiind de masina (marca + numere) si pemis (emis la Pitesti) spera la un "bonus"?

septembrie 06, 2011

Am intrat in randul lumii. Intai un MB Air. De azi cu OS X Lion.

Cum ar trebui ...

"Anul razna" s-a terminat de ceva vreme dar incertitudinea (cum o numesc unii) e de departe cel mai bun lucru care mi se putea intampla profesional.
Multi-tasking-ul m-a imprastiat in mai multe domenii / directii, ghidat fiind de raspunsurile la intrebarile "cum ar trebui facut acest lucru? / ce as face eu acest lucru?".

Spre deosebire de anii de corporatism perioadele "naspa" sunt mai dese, mai scurte, mai intense; replierea in schimb e mult mai rapida datorita unui ghem blond cu ochi albastri/verzi care ma tot mana in lupta.

Una din directii vizeaza "reprezentarea" intereselor unor artisti (poeti bonomi) in raport cu fauna din showbiz (nu intru in detalii inca).
E un amestec de impresariere si management in care grija zilei de maine de transferata de pe umerii celor creativi pe cei ai unor oameni neobisnuiti prin implicare si dedicare; totul a pornit din experientele traite in ultimii ani, experiente in care am vazut cat de putin ne respectam valorile reale.

Suntem la inceput de drum, nu ne dorim sa reinventam roata, DAR, asa cum caracteriza A.G. duminica in cadrul emisiunii Acadeaua (TVR2) munca unui impresar, ne vom bate pentru interesele celor pe care-i reprezentam 24/7 in asa fel incat in urmatoarele 24 luni sa fim cunoscuti in piata din RO ca "fabrica de mini Jerry Maguire".